Warzywa w naszym gospodarstwie są uprawiane bez chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych. Uprawiamy warzywa "po Bożemu". Jest to ciężka, ręczna praca w której tylko niektóre czynności można wykonać maszynami. Praca którą wykonujemy tylko dla najbliższych (większość rozdajemy rodzinie), oraz nielicznych klientów którzy szanują naszą pracę. Choć w każdej chwili nasze ciała mogą odmówić posłuszeństwa, nasze dusze powinny dbać o powierzone nam ciała najlepiej jak to możliwe, np poprzez zjadanie tylko czystej żywności wytworzonej z dobrym nastawieniem. Warzywa z marketu niestety najczęściej takie nie są. Produkuje się w taki sposób aby plon był największy, a nie aby były zmaczne, zdrowe i pożywne. Takich warzyw trzeba zjeść dużo więcej niż warzyw uprawianych "starymi metodami" przez co obciąża się układ pokarmowy i ryzykuje różne choroby. O ile do tej pory zjadaliście Państwo przykładowo 100g ziemniaków, marchwi czy buraków na osobę, to wystarczy 50g czystych, sytych i zdrowych warzyw z maszej uprawy bez chemii i nawozów aby w pełni być systym. Proszę nie liczyć, że w markecie otrzymacie ziemniaki EKO, najczęściej są to produkty do wyprodukowania których stosuje się mniej chemii. Kwestia kto jaką normę zatwierdzi dla danego certyfikatu;) Cena którą płacicie Państwo za zwykłe warzywa w markecie jest kilkukrotnie niższa gdyż:
- warzywa z marketu są wielokrotnie opryskiwane w celu pozbycia się szkodników (w przypadku ziemniaków np stonki), stosowane środki chemiczne przedostają się do bulw i dalej do organizmu człowieka co może wywoływać alergie i inne poważniejsze choroby. Tak prowadzone uprawy dają jednak wielokrotnie wyższy plon na czym przede wszystkim zależy niektóry producentom,
- do uprawy warzyw z marketów stosuje się nawozy sztuczne aby podnieść plon (kilkukrotne zwiększenie plonu w porównaniu z uprawą bez nawozów sztucznych), nawozy sztuczne niestety zawierają także duże ilości metali ciężkich i azotu, przez co są nadmuchane, są większe, ale często zawierają więcej wody i są dużo mniej syte niż mniejsze warzywa bez wspomagania.
EKO warzywa (często o jakości niewiele wyższej niż normalne, schemizowane) są zwykle 2-3 razy droższe niż klasyczne, najtańsze. Jako nasze referencje niech zaświadczy treść naszego forum ogrodniczego na którym wielokrotnie pisaliśmy o szkodliwości środków chemicznych. Kalkulując cenę przyjmuję następujące dane: średnia cena danego warzywa na wiosnę danego roku (chemizowane i z nazowzami) mnożąc x3 dla warzyw dużych, dodatkowo dla małych x2 lub x3 (małe oznacza wielkość do 20-50% warzywa dorosłego). Dziękuję za uwagę i zapraszam do spróbowania zdrowych warzyw naszej uprawy!
Dziękuję i zapraszam do skosztowania zdrowych warzyw.